Detail | Dag van de Kunstuitleen/Kunstenaar in de Spotlight

Van: 07-03-2017 00:00:00

Tot: 07-05-2017 00:00:00

Nieuwe Kunstenaar in the Spotlight en Dag van de Kunstuitleen

In de maanden maart en april staat er in de kunstuitleen Doetinchem een nieuwe kunstenaar in the spotlight, te weten Hugo Pasman.
Beeldend kunstenaar Hugo Pasman schildert een onderwerp vanuit herinnering.
Met een groot gevoel voor licht en beweging weet hij een beleving van ruimte op te wekken. Interieurs van Romaanse kerken, alsook hedendaagse ruimtes en landschappen, worden door hem verbeeld in olieverf, gouache en Oost-Indische inkt. Hij vertolkt wat hij gezien heeft, maar vooral ook wat hij ervaren heeft. Het begrip 'genius loci', de kenmerkende hoedanigheid van een plaats of een unieke, plaatsgebonden atmosfeer, past bij zijn werk. Hugo Pasman weet de identiteit van zijn onderwerpen te onthullen en geeft ze daarmee een gezicht en een ziel.

Hugo Pasman (Utrecht,1951) genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en woont en werkt in Zutphen.  Hij exposeert zijn werk regelmatig in solo- en groepstentoonstellingen in verschillende musea en galeries. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse gemeentelijke en particuliere verzamelingen.

Hugo Pasman is op zaterdag 11 maart te gast in de kunstuitleen in het Stadsmuseum tijdens de Dag van de Kunstuitleen. Op deze dag kunt u deze bijzondere kunstenaar ontmoeten en met hem in gesprek gaan over zijn werk. Op deze dag zal ook kunsthistorica Maria Driessen een lezing verzorgen over De Stijl. De Stijl was een zeer veelzijdige beweging waar beeldend kunstenaars, architecten, vormgevers en ontwerpers voor kortere of langere tijd aan verbonden waren. Tot de oprichters in 1917 behoorden Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Jacob Oud. Andere bekende leden zijn Gerrit Rietveld, Vilmos Huszár, Georges Vantongerloo en Bart van der Leck. Kenmerkend voor De Stijl en gelijksoortige initiatieven zijn, behalve de veelzijdigheid, ook de bevlogenheid en het idealisme.
U bent van harte welkom in de Kunstuitleen vanaf 12.00 uur. De lezing van Maria Driessen start om 14.30 uur en is gratis.

pasman