Detail | Nieuwe tentoonstelling: INTERIEUR/EXTERIEUR

Van: 07-02-2014 16:00:00

Tot: 30-03-2014 17:00:00

'Interieur/Exterieur' Tentoonstelling over de ruimte om je heeninterieur 1

De nieuwe wisseltentoonstelling van het Stadsmuseum Doetinchem wordt op vrijdag 7 februari geopend. Kunstenaars Erik Mattijssen, Jos van Gessel, Francis Konings, Theo Konijnenburg en Paul van Hulzen hebben alle vijf een visie op de woonomgeving van de mens. De kunstenaars hebben allemaal een eigen ruimte ingericht en geven deze hun eigen sfeer mee. Sommige kunstenaars richten zich op het interieur, de binnenkant van huizen, de inrichting van kamers, anderen richten zich juist op de buitenkant, verlaten plekken, leegstaande huizen en gebombardeerde steden. De tentoonstelling Interieur/Exterieur is tot en met zondag 30 maart te zien in de bovenzalen van het Stadsmuseum.

interieur 2De vijf kunstenaars hebben allemaal een eigen kijk op de ruimte om hen heen. Jos van Gessel gebruikt tekeningen en foto's, die hij maakt tijdens reizen, als inspiratie voor geschilderde landschappen die een geromantiseerde herinnering zijn aan het gevoel dat de plek met zich meebrengt. Erik Mattijssen maakt kleurrijke half figuratieve/half abstracte interieurs samengesteld uit herinneringen en ervaringen. Voor de tentoonstelling Interieur/Exterieur maakt Mattijssen een speciaal werk dat ginspireerd is op zijn Doetinchemse familieoorsprong. Francis Konings tekent met potlood in vogelvluchtperspectief bestaande of denkbeeldige steden. Sinds 2010 werkt zij aan het project 'gebombardeerde steden'. In dit project is ook een verbinding met Doetinchem te vinden, een eveneens gebombardeerde stad. Paul van Hulzen fotografeert 'plekken'. Dit kunnen stedelijke locaties zijn, maar ook landschappen, interieurs en objecten, met als uitgangspunt altijd ruimtelijkheid. Designer Theo Konijnenburg geeft in zijn werk een speelse twist aan alledaagse gebruiksvoorwerpen, zoals verwarmingsradiatoren, broodroosters en melkpakken. De vaak onverwachte materiaalkeuze is hierbij een belangrijk aspect.

interieur 4

Het Stadsmuseum brengt deze kunstenaars bij elkaar door middel van het verbindende thema, dat in het werk van alle deelnemende kunstenaars terugkomt. Graag laat het museum de bezoeker op een andere manier kijken naar hun eigen stad, tuin, huis, interieur en voorwerpen die we dagelijks gebruiken. Waarom wonen we juist op deze plek, richten we onze kamers zo in en gebruiken we juist deze voorwerpen? Interieur/Exterieur is een tentoonstelling die de bezoeker laat nadenken over de ruimte om zich heen.

Afbeeldingen van boven naar beneden

Francis Konings

Jos van Gessel