Detail | Open Monumentendag 2015 'Kunst & Ambacht'

Van: 02-09-2015 00:00:00

Tot: 13-09-2015 00:00:00

Open Monumentendag 2015

Binnen het thema Kunst & Ambacht zal het Stadsmuseum op 12 september, gevestigd in het monumentale Oude Postkantoor uit 1920, dit jaar een heuse tatoeagestudio inrichten.
omd foto

Het hebben van een tatoeage is lange tijd geassocieerd met bajesklanten, dieven en zeelui. Tegenwoordig mag deze vorm van lichaamsversiering zich verheugen in een steeds grotere populariteit. Sommigen beschouwen een tatoeage zelfs als ware kunst.

Tatoeëren is al zo oud als de mensheid zelf. Vroeger  werden tatoeages niet louter als lichaamsversiering aangebracht, maar maakten onderdeel uit van een initiatieritueel of ter bescherming van het lichaam. Ook heden ten dage worden tatoeages om deze reden nog aangebracht. Niet iedereen mocht een tatoeage zetten, ook nu nog vergt tatoeëren kennis en kunde. Het is ten slotte een lichaamsversiering die je je hele leven meedraagt. Ook de tatoeagetechnieken zijn in de loop der jaren veranderd. De machines waar tegenwoordig mee wordt gewerkt zijn niet te vergelijken met de in spijkers gedoopte inkt, waarmee het tatoeagepatroon in de huid werd geklopt. Bij de Inuit volkeren uit de Poolstreek werden tatoeages zelfs aangebracht door ze met een naald en draad, gedoopt in inkt, onder de huid te naaien! Ook met betrekking tot de hygiëne is er veel ten positieve veranderd. Erkende tatoeagestudio’s staan onder streng toezicht van de GGD.

In het Stadsmuseum zal tijdens deze dag worden gedemonstreerd hoe tatoeëren in zijn werk gaat en kunt u een tatoeëerder live aan het werk zien.  Het is op deze dag niet mogelijk zelf een tatoeage te laten zetten, wel kunt u uw eigen tatoeage laten fotograferen.

Kinderen kunnen tijdens deze dag op speurtocht. Aan de hand van foto’s van nog bestaande, oude, al dan niet monumentale Doetinchemse gebouwen, kunnen kinderen met een verrekijker op zoek gaan in de grote maquette. Staat het gebouw er nog? Is het veel veranderd door de tijd heen? Of stond er vroeger heel iets anders? Kom dat uitzoeken in het Stadsmuseum!

Het Stadsmuseum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
www.openmonumentendag.nl/

omd2 omdlogo2