Detail | Ambi Toys in het Kinderstadsmuseum

Van: 22-04-2017 00:00:00

Tot: 22-06-2017 00:00:00

Ambi Toys in het Kinderstadsmuseum

In het Kinderstadsmuseum is op het moment een tentoonstelling te zien van zogenaamde Ambi Toys.

In 1950 begonnen twee vrienden, Simon Gompes en Herman Schpector een groothandel in plastic huishoudartikelen. In 1957 gaan ze zelf huishoudartikelen produceren, waaronder kinderservies. In 1963 richten ze het bedrijf Europlastic op. Toen kwam ook het eerste speelgoed op de markt. In 1968 verandert de naam van het bedrijf in Ambi Toys.

Het speelgoed uit de beginjaren ziet er voor onze begrippen ‘ouderwets’ uit. Kenmerkend voor de Ambi Toys zijn de ‘harlekijn’ kleuren; rood, blauw, geel en soms groen en de dubbele Engelse namen die aan het speel goed werden gegeven, zoals: Clatter Clowns, Handy Dandy en Clickerty Clack.

Het speelgoed werd in verschillende kleuruitvoeringen gemaakt. Een grote collectie is te zien in het kinderstadsmuseum. Deze collectie is bijeengebracht door twee zussen.