Detail | Petra de vries

Van: 14-04-2019 00:00:00

Tot: 01-06-2019 00:00:00

I AM ... Petra de Vries

Kijkt ze mij aan, of toch langs mij heen? De expositie van Kunstenaar in de Spotlight  Petra de Vries in Kunstuitleen Stadsmuseum is als een Mona Lisa in het kwadraat.

Petra de Vries
Petra de Vries installeert Petra de Vries (foto Irma Roelofsen)

Vrouwengezichten, bedekt of vrijmoedig, vullen de ruimte. Kleine tekeningen in wit, steeds hetzelfde gezicht. Ook grotere formaten in kleur, insecten en bladeren kruipend over het gelaat. Opeens een gigantisch portret van een lupus (wolf). Het werk van Petra de Vries (Gorredijk, 1975) gaat over haarzelf. Of ook over de toeschouwer? Zonder vooroordeel zie je meer dan op het eerste gezicht lijkt.Opgeleid aan twee kunstacademies (AKI en ArtEZ) is Petra kunstenaar en docent. In 2016 doet de performance haar intrede. Zo is ‘Shedding skin’ op de expositie op video te zien. Een aantal getoonde werken van Petra zijn te huur of te koop. Op zaterdag 11 mei van 14.00 tot 16.00 uur is er een kunstenaarsontmoeting met Petra de Vries in de Doetinchemse Kunstuitleen. Of blijkt deze ontmoeting een performance te zijn? Publiek is van harte welkom, de toegang is gratis.

Petra de Vries, beeldend kunstenaar werkend in en vanuit Arnhem, onderzoekt wat het betekent om ‘simpelweg’ te ZIJN. Startend vanuit de eigen positie en gedachten en in relatie tot de snel veranderende wereld waarin we leven. Door haar tekeningen, schilderijen, collages en meer recent performance-art en video geeft ze vorm aan haar ideeën over identiteit, autonomie en persoonlijke en sociale gelaagdheid. Een zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen zonder de illusie deze ooit te zullen vinden.

De Vries volgde haar studie aan de kunstacademie te Enschede(AKI) en studeerde recentelijk cum laude af aan ArtEZ in Arnhem als docent beeldende kunst en vormgeving. Haar afstudeerscriptie stond in het teken van ‘Bildung’, de vorming van de mens als mens. Een ideaal- met bijbehorende discussie- dat ook nu weer volop actueel is en belangrijk bij haar werk in de kunst- en cultuureducatie.

Haar beeldend werk is te zien in verschillende galerieën en op verschillende locaties in het land.

Als Vorst&Son(met grafisch vormgever Linda van Sommeren) initieerde ze en gaf ze vorm aan verschillende projecten op het gebied van social design, daarbij de samenwerking opzoekend met andere kunstenaars en lokale bewoners. ‘T Noabord, een social designproject waarbij een nieuwe uiting werd gezocht voor de regionale identiteit van de IJsselstreek, werd tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Op deze ‘Uitgelicht’ expositie toont de Vries werk uit verschillende periodes die sterk verbonden zijn door de letterlijke en figuurlijke gelaagdheid die de werken kenmerken en het onderzoek laten zien naar wat het betekent om “simpelweg” te ZIJN.

www.petradevries.nl